Notícies

10 ANYS DEL CONGRÉS DE CONVIVÈNCIA A LA CIUTAT - MEMORIAL XAVIER ALUJA

Dimecres, 30 de Març de 2016
General
10 ANYS DEL CONGRÉS DE CONVIVÈNCIA A LA CIUTAT - MEMORIAL XAVIER ALUJA

Aquesta edició debatrà del 26 al 28 d’abril sobre la democràcia participativa als municipis des de la perspectiva global dels moviments polítics, socials, veïnals, culturals i de la societat civil.

 

L’obertura anirà a càrrec del director de la Fundació Carles Pi i Sunyer, Jaume Magre, i la cloenda, del gerent de Drets de Ciutadania, Participació i Transparència de l’Ajuntament de Barcelona, Fernando Pindado.

 

El Congrés de la Convivència a la Ciutat Memorial Xavier Aluja arriba enguany a la 10a edició, posant la mirada sobre l’avui i el demà de la democràcia participativa als municipis. El tinent d’alcalde i regidor de Participació Ciutadana, Drets Civils i Cooperació, Joan Gómez, ha presentant aquest dilluns el desè congrés, que tindrà lloc els dies 26, 27 i 28 d’abril a Lleida. Enguany es debatrà sobre la democràcia participativa als municipis des de la perspectiva global dels moviments polítics, socials, veïnals, culturals i de la societat civil que conviuen a la ciutat. Gómez ha destacat el valor afegit que presenta aquesta edició, donat que les conclusions i altres materials que es treballin contribuiran a enriquir el contingut conceptual i normatiu del Reglament de Participació Ciutadana que s’està actualitzan.

  

La conferència inaugural serà “La ciutat entesa com un espai de diversitat i múltiples interessos: els drets i els deures de les persones”, a càrrec del director de la Fundació Carles Pi i Sunyer, Jaume Magre. Serà a les 18.30 h al Saló de Sessions de la Paeria.

 

La cloenda la farà el gerent de Drets de Ciutadania, Participació i Transparència de l’Ajuntament de Barcelona, Fernando Pindado, que versarà sobre el "Desenvolupament sociocomunitari, participació i govern local". Tindrà lloc a les 18.25 h, a la sala Jaume Magre.

 

L’objectiu del congrés és reflexionar sobre la vessant aplicada de la participació ciutadana als municipis, amb els agents socials que interactuen, les formes i els mitjans de de la participació, les anàlisis d’experiències o els límits de la participació, entre altres. També extreure aprenentatges que puguin incorporar-se a la praxis participativa dels municipis i que siguin susceptibles de ser inclosos en els reglaments normatius que la regulen. El congrés s’obre a la ciutadania, a les associacions i les entitats, així com a les persones amb responsabilitat política o tècnica de les administracions públiques i de l’àmbit acadèmic interessades en aquesta temàtica.

 

 

Enguany les jornades es concentren a la tarda i a la sala Jaume Magre (carrer del Bisbe Torres, 2) per facilitar l’assistència a les persones que hi estiguin interessades. Hi ha tres jornades de reflexió i de debat per a analitzar el grau de la implementació de la participació ciutadana als municipis i les seves potencialitats de futur.

 

 

La inscripció al congrés és gratuïta i es podrà fer online fins al 22 d’abril, a través del web www.paeria.cat/tramits.

 El programa inclou, també les següents ponències
 

 Dia 27 d’abril

-“El rol de les TIC en l’exercici de la participació”. Arnau Monterde, membre d’Internet Interdisciplinary Institut (UOC).

-“Oportunitats i àmbits de la participació ciutadana”. Toni Puig, que va coordinar la Xarxa de Centres Cívics de l’Ajuntament de Barcelona i és professor de Màrqueting i Gestió Pública d’ESADE.

-“Els pros i els contres dels pressupostos participats a les ciutats”. Alfredo Vega i Mireia Estefanell, regidor de Serveis Generals i Govern Obert de l’Ajuntament de Terrassa, i regidora de Dinamització Econòmica i Participació de l’Ajuntament de Manresa, respectivament.

 

Dia 28 d’abril

-“Participació i Ciutadania vs Ciutadania Participativa: reflexions sobre la darrera dècada a Lleida”. Fidel Molina. Catedràtic en sociologia de la Universitat de Lleida.

-“El lideratge en els moviments associatius formals i no-formals.”. Daniel Gabarró. Mestre, psicopedagog i llicenciat en Humanitats.

-Després de la cloenda, el Tinent d’alcalde Joan Gómez, llegirà les conclusions del Congrés.

 

Més informació: Regidoria de Participació Ciutadana, Drets Civils i Cooperació, tel. 973 700 636, participacio@paeria.cat.

 

  Tornar